11-12 september var det dags för kappseglingshelg hos Skota Hem. Inbjudna var alla, från våra 2.4mR-seglare som tävlar internationellt till nyare seglare med tävlingsinstinkt.

Lördagen inleddes med ett träningspass för 2.4-seglarna under ledning av coach Leff Dahl. Det var mycket lätt vind till en början, till skillnad från träningshelgen i augusti då det knappt blåst under 10m/s på två dagar.

Samtidigt som träningsgänget kämpade för att få fart i båtarna i den lätta vinden började lördagens Bart’s Bash-seglare anlända till Saltsjöbaden. De samlades på hamnplan för att få höra om dagens upplägg. Enligt traditionen är Bart’s Bash hos Skota Hem ett mycket lekfullt evenemang och Sara gjorde ingen besviken. I år var det ”Poker-segling” på programmet. Vet du inte vad det är? Det gjorde nog ingen. För Saras kreativitet hade återigen nått nya höjder när hon uppfann årets tävlingsupplägg. Seglarna skulle samla spelkort som Eva och Amelie placerat ut på en bana runt Baggensfjärden. På tid samlade varje båt samlade fem kort var. Vinnaren utsågs på verandan när alla kommit iland i ett parti poker.

Det var genomgående mycket glädje och stort engagemang bland seglarna, såväl på vattnet som under kortspelet. Två vinnare kunde koras efter genomfört pokerspel, Markus för bästa hand och Adrian vann sista sticket. Båda kunde gå hem med varsin magnumflaska Pommac och lyxig handdesinfektion i fickformat.

Tvåfyra-seglarnas andra pass för dagen bjöd på lite stabilare vindar och flera korta race kunde genomföras innan dagen avslutades med en genomgång av uppkomna situationer relaterade till regler men även taktik.

Under helgen gästades vi av kolleger från Estland som del av ett Baltisk-Nordiskt samarbetsprojekt. Projektledare Külli Haav och coach Taavi Taveter var med och iakttog, lärde och inte minst bidrog. Külli har varit hos oss tidigare men Taavi (aktiv Finn-jolle och Drakeseglare) är ny inom paraseglingen och var väldigt intresserad av att se hur vi arbetar.

Söndag och nu var det färdigtränat. Det var dags för race-day för våra sex 2.4mR-seglare. Seglingsledare för dagen var coach Taavi, assisterad av Külli. Med självklar pondus samlade han seglarna och gick igen om vad som gällde för söndagens race. Fyra race var planerade, varav dagens andra skulle räknas som söndagens Bart’s Bash.

Lite mer vind och en alldeles lagom lång bana gjorde att vi hann genomföra samtliga planerade race. På vanligt Baggen-manér skiftade vinden en del vilket bjöd på mycket taktisk segling, det gällde att läsa vindarna (och ha lite tur också såklart). Patric Rosengren tog hem segern i Bart’s Bash-racet medan Jerri Olsson, som i höst är tillbaka i 2.4:an efter ett långt uppehåll, spikade de tre resterande racen och tog därmed hem totalsegern.

En riktigt härlig, intensiv kappseglingshelg avslutades med prisutdelning och ännu mer härligt seglingssnack. Massor med skratt, engagemang och lärdomar rikare är vi nu ett steg närmre säsongsavslut och den annalkande hösten.

Innerligt tack alla som var med och bidrog, VI ÄR BÄST!