Känslan av att vara ett med hav, vind och båt utgör ett av de stora mänskliga äventyren. Skota Hem gör det möjligt för personer med rörelsenedsättningar att segla. Och segla väl. Inför vind och våg med bara huvudet ovan relingen i rätt båt är vi alla lika. Seglen fylls och det är naturen som står för kraften. Den råa styrkan är överspelad. Det mesta handlar om seglingens innersta, en känsla som vi alla bär långt där inne. I de båtar vi noggrant valt försvinner rörelsenedsättningar nästan helt. Det behövs minimal styrka och rörlighet för att kunna segla i våra båtar. Att göra fel gör inget eftersom båtarna inte kan välta. I gladaste båtarna på Baggensfjärden vinner ideligen nya Skota Hem-seglare, med rullstolen stående kvar på bryggan, den största seger som finns. Segern över sig själv och sina egna tillkortakommanden. Du är välkommen att delta, hjälpa till eller bara titta på.

Stiftelsen Skota Hem

Stiftelsen Skota Hem grundades 1987 av Claes Hultling, Pelle Gedda och Björn Wahlström. Verksamheten tog fart 1994 då Marit Söderström, en av Sveriges mest meriterade seglare, anställdes för att leda projektet ”Segling utan gränser” stöttat av Allmänna arvsfonden och Skandia. Under tre år reste man landet runt och besökte segelsällskap och klubbar, i samarbete med lokala rehabiliteringscenter och föreningar för personer med funktionsnedsättningar.

Runt stiftelsen har ett stort närverk bildats fyllt av personer med kunskap om och känsla för verksamheten. Idag finansieras verksamheten främst av bidrag från  olika fonder, Nacka kommun, företagssamarbeten och privata donationer. En lång rad företag har sponsrat Skota Hem genom åren liksom Allmänna Arvsfonden.

Idag består stiftelsens styrelse av ordförande Thomas Ehrner samt ledamöterna Thomas Gross, Claes Hultling, Roger Nilson och Agneta Skog Svanberg.

Vill du veta mer om Skota Hem?

I presentationen nedan får du en snabb introduktion till vad vi är och vad vi gör. Om du har ytterligare funderingar så tveka inte att höra av dig till oss och fråga!

Presentationen i PDF: Om Skota Hem

Presentationen som film: Om Skota Hem

Styrelsen

Ordföranden

Thomas Ehrner

Thomas arbetar som advokat. Sin lediga tid spenderar Thomas allra helst i skärgården såväl på vatten som is. Han har historer från seglingsäventyr på många av jordens hav i olika båtar i olika spännande sällskap. När han inte skipar rättvisa eller seglar så ägnar sig Thomas bland annat åt körsång.

Ledamöter

Claes Hultling

Stiftelsens initiativtagare och grundare. Han är professor i medicinsk vetenskap och grundare av Spinalis-kliniken där han även arbetar som rehabiliteringsläkare för personer med ryggmärgsskador. Claes har själv levt med en ryggmärgsskada sedan 1984.  Han är en passionerad seglare och representerade Sverige i Paralympics år 2000. Numer är det mest Folkbåtssegling som gäller, så väl i Stockholms skärgård som i Adriatiska havet.

Roger Nilson

Styrelsens, Sveriges och en av världens meste havskappseglare och navigatörer. Han har seglat otaliga varv runt jorden i olika tävlingar och båtar, den ena snabbare och extremare än den andra. Roger har varit ledamot i Skota Hems styrelse sedan starten.

Thomas Gross

Arbetar som retoriker och ledarskapskonsult men är också han kappseglare ut i fingerspetsarna. Thomas är även passionerad skidåkare och långfärdsskridskoåkare. Thomas kom i kontakt med Skota Hem genom KSSS, där han varit mycket aktiv, samt genom sitt engagemang i Rotary Saltsjöbaden.

Agneta Skoog Svanberg

Agneta rekryterades under hösten 2014 till stiftelsens styrelse. Agneta är professor i reproduktiv hälsa och arbetar vid Uppsala universitet. Hon har ett stort hjärta för segling och tillsammans med sin familj utforskat många av världens mest intressanta seglingsvatten.

Anton Wahrby

Han är en erfaren Skota Hem-instruktör och nyexaminerad läkare med ett förflutet inom Amerikansk fotboll. Men det är hans stora engagemang och erfarenhet av fotarbetet på Skota Hem som gör honom till ett synnerligen viktigt tillskott till styrelsen.

Johan Hedberg

Johan är en engagerad seglare och företagsledare som bland annat varit klubbdirektör på KSSS. Med start 2024 har han nu tagit sig an rollen som ledamot i Skota Hems styrelse. Han kommer med en bred erfarenhet från såväl näringslivet som seglingsvärlden ha stor möjlighet att påverka stiftelsen framtid.