Svensk representation på Hansa-VM

Svensk representation på Hansa-VM

 

Nu är VM i Hansa-klasserna igång i Poritimão, Portugal. Igår, måndag 16 oktober, var det skarpt läge för Skota Hem-seglaren Peter Idar som rest till Portugal för att avsluta en lång, intensiv seglingssäsong med ett VM i Hansa 303. Det är ett öppet mästerskap så här tävlar seglare med och utan funktionsnedsättningar tillsammans, även om det i Hansa 303 Singel även kommer att presenteras en separat resultatlista med paraseglarna.

Världsmästerskapet seglas i alla tre Hansa-jollar (2,3, 303 och Liberty) och i totalt fem klasser (Hansa 303 seglas både Singel och Dubbel och Libertyn har en separat klass för el-assisterade seglare). Hansa 303 Singel, är den största klassen med närmre 90 startande så de seglar uppdelat i två startgrupper. Än så länge har det genomförts tre race vardera för de båda grupperna.

För att nyttja båtarna maximalt alterneras Hansa 303 Singel och Dubbel varannan dag. Men att segla varannan dag förslår inte för Peter som deltar i båda klasserna. Så i eftermiddag går han till start i Dubbel-klassen tillsammans med sin sambo Eva. Enligt morgonens rapport blåser det idag rejält mycket mer än igår vilket borde ge bra förutsättningar för 2-mans-klassen,, förutsatt att det inte blåser FÖRmycket såklart!
De har seglat flera regattor i Hansa 303 det senaste året och njuter av att tävla och träffa alla härliga seglarvänner på en ny plats i världen! Precis det som är essensen i Hansan!
Vi kommer följa dem på vår FB och Instagram under veckan och här kommer länkar till mer info:
 

Claes Hultling får Pelle Petterssons Hederspris!

Claes Hultling får Pelle Petterssons Hederspris!

FOTO: Daniel Stehholm

FOTO: Daniel Stenholm – SSF

I helgen var Skota Hems initiativtagare och grundare Claes Hultling på Marstrand under Seglingens mästare. Det var inte för att segla själv utan för att ta emot en ytterst prestigefull utmärkelse. Claes fick ta emot Pelle Petterssons Hederspris för sin långa gärning att göra segling tillgänglig  för personer med funktionsnedsättningar.

Motiveringen löd  såhär;

Pelle Pettersons Hederspris – Claes Hultling

Motivering: Med ett outtröttligt engagemang för att göra segling tillgänglig för alla har Claes, som förebild och entreprenör, i över 30 år drivit utvecklingen av parasegling och segling för alla oavsett förutsättningar. Stiftelsen Skota Hem och starten av projektet Segling utan gränser 1994 blev plattformen för tusentals personer med funktionsnedsättning att få uppleva segling som idrott och rekreation. Claes bidrog även stort till att parasegling kom med som medaljgren på Paralympics i Sidney 2000 där han representerade Sverige i Tvåfyran.

Här kan du läsa en artikel på SSF:s hemsida

Bart’s Bash 2023

Para-NM i Oslo

Segla Bart’s Bash 10-års jubileum!

Kom och var med på årets roligaste kappsegling på Baggen 16 september! Det kommer bli en dag i seglingsglädjens och lekfullhetens tecken säger regattageneral Sandberg.

Läs mer här!

Och framförallt, skynda att anmäla dig här! (senast 13/9)

Para-VM 2023 är färdigseglat!

Para-VM närmar sig sitt slut

Para-VM närmar sig sitt slut

Med ett race kvar är guldmedaljörerna redan klara i tre av fyra klasser. I tvåfyran går guldet till Heiko Kröger, den mångfaldige världsmästaren från Tyskland. I RS är det fransmännen som tar hem översta pallplatsen medan Polen sopar hem världsmästartiteln i Hansa 303 för herrar.

Länge har det sett säkert ut att det skulle bli amerikanskan Betsy Alison, som gör sitt första mästerskap i Hansa 303, som skulle säkra den ädlaste medaljen i damklassen i Hansa 303. Betsy har vunnit många guld i sin seglarkarriär och varit Rolex Yachts woman of the Year, men detta skulle bli hennes första medalj som paraseglare. Fast kanske spelar det mindre roll vilken valör det blir på medaljen då hon just vunnit sin största seger – den över cancern.

För våra svenska seglare och fler med dem, så lever matchen än och det finns chans att påverka slutresultatet även om medaljerna är utom räckhåll för vår trupp. Under torsdagseftermiddagen seglas finalracen som kommer att sändas live från Braasemermeer, Holland.

Se racen här: https://www.youtube.com/@WorldSailingTV

Schemat för våra svenska seglare är:
14.00 Micke & Richard, Open Two Person Technical – GUL RS Venture Connect
14.05 Patric, Open One Person Technical – 2.4m Norlin Mk III
16.25 Peter, Men’s One Person Non-Technical – Hansa 303