Lilla ÅF Offshore Race

Mitt i smeten, gräddan, eliten av svensk segling och Stockholm genomfördes premiären av Lilla ÅF Offshore Race den sista dagen i juni. På startlinjen fanns Optimist- och Hansajollar. Två av båtarna seglades av Skota Hem-seglarna Joakim Löfgren och Dennis Hantman. Tävlingen är precis som ÅF Offshore Race en distanskappsegling runt en ö eller två. Öarna som skulle rundas var Kastellholmen och Skeppsholmen med start mitt emot Slussen och målgång precis innan Skeppsholmsbron.

Förberedelser inför start

Banan var begränsad av land på ena sidan och begränsningsbojar på den andra. Bojar som alltså inte skulle rundas i vanlig ordning utan tvärtom inte alls fick rundas. Starten var en fin halvvind men söder om Kastellholmen kom ett område med lä och vrid. Mitt emot Gröna Lund var det friare vind och en fin kryss mot Nybroviken. Men mitt i det ska också Djurgårdsfärjan ha sin plats. Det löstes genom att seglarna blev invinkade på en loop som skulle seglas före eller efter färjans rutt. Det var deltagare som kanske tyckte att färjan var onödigt stor och onödigt nära. Seglingen var spännande och jämn. Positionerna förändrades under racet men först i mål av Hansa-seglarna var Dennis tätt följd av Joakim.

Se målgången här:

Målgång Lilla ÅF

Dennis kommenterade sitt race så här: Jättekul att segla det första Lilla ÅF Offshore Race! Vid starten var det dåligt med vind men sedan drog det till ordentligt och det lutade  jättemycket. Jag är nöjd i stort men jag skulle behöva bli bättre på slagen för ibland slog jag för tidigt!
Jocke håller med: Det var jättekul. Men samtidigt väldigt svårt, svåra vindförhållanden. Jag gjorde mitt bästa och ibland slog jag för tidigt. Det var kul att det var många båtar, en bra erfarenhet att ta med sig. Det var lite förvirrande med bojarna som skulle rundas men det löste sig galant väl på plats. Ser verkligen fram emot nästa gång.

Joakim Löfgren och Dennis Hantman flankerade av tävlingsledare Fredrik Liljegren, prisutdelare samt elitseglare Julia Gross och Mattias Hargin som förutom åker slalom i alpina landslaget har för vana att segla ÅF Offshore Race