Fia och Styrbjörn nordiska mästare!

Saltsjöbaden visade sig från sin alla bästa sida när seglare från Sverige, Norge och Estland samlades för att göra upp om titeln Para Nordic Sailing Champion.

Arrangörerna KSSS och Skota Hem hade för att sänka trösklar för deltagande planerat en regatta i tillhandahållna båtar och ett sprintliknande seglingsformat med korta race och båtbyten. Seglarna behövde alltså bara packa seglarkläder, flytväst och komma.

Innan regattan bjöds det på två träningsdagar under ledning av proffstränarna Karin Knigge från SSF och Christoffel Van Hees, RS-coach från Nederländerna. Även seglarna delade generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter, allt för att utvecklas som grupp. Så härligt att se.

Under träningsdagarna hade vi ordnat med möjlighet till klassificering. Vår svenska klassificerare Marie Båge såg i samarbete med den inreste internationella klassificeraren Dr Jürgen Schwittai till att klassificera alla regattans deltagare.

Vid skepparmötet på morgonen lördag 13 augusti mötte seglarna tävlingsledningen med Håkan Andersson i spetsen. Och efter en noggrann genomgång av upplägget gav sig första gänget ut på vattnet. De gula robot-märkena låg på plats straxt utanför hamnen och precis enligt planeringen gick första start klockan elva, i fin sydlig bris.

När vi gick in för dagen vid halv-sex-tiden hade vi genomfört fem omgångar, alltså tio starter och tolv besättningsbyten. Dagen avslutades med After Sail och en rejäl debrief innan vi åt middag tillsammans på Sjövillans altan med utsikt över Baggensfjärden.

Fia och Styrbjörn som seglade tillsammans för första gången och var helt nya i båten lyckades vinna alla de race de seglade första dagen. Bra flyt hade även Skota Hem-seglarna Patric och Johan. I övrigt var det blandade resultat och idel tajta race.

På söndagsmorgonen var det samling med coacherna kvart i nio inför dagens första start vilken var planerad till klockan tio. Vinden var lite trevande på morgonen så vi fick avvakta en stund men den kom snart och vi kunde avsluta regattan efter att ha genomfört totalt åtta fulla omgångar.
Även söndagen bjöd på lite gennakertrassel men annars flöt det på fint för seglarna. Vinden hade vridit med mot öst och var lite lurigare. Men Fia visade sin styrka och tillsammans med Styrbjörn (som seglade sin allra första regatta) tog de hem titeln nordisk mästare för tredje gången.
Två besättningar med seglare som normalt seglar 2.4 i Skota Hems träningsverksamhet fick ta emot de andra medaljerna. Den estniska besättningen kom på fjärde plats.

Så gott som alla besättningar var ihopsatta inför tävlingen och alla var nya i båten. Vi kunde konstatera att alla gjorde stora framsteg under dagarna och jag uppfattar att nu när de lärt känna båten tycker att den är riktigt kul att segla. Att det är kul att segla tillsammans märks också. Formatet med korta race och tillhandahållna båtar var succé. Vissa byten tog lite tid men vi kunde hålla tidsschemat och alla samarbetade för att det skulle gå så smidigt som möjligt.

Det är ingen tvekan att det är givande för oss alla, såväl seglare som teamen runt ikring för att lära och inspirera.

Detta evenemang har kunnat genomföras tack vare ett brett och gott lagarbete. Medarbetare och volontärer från Skota Hem och KSSS i spetsen med sina kompetenser inom paraseglare och kappsegling. Tränare från SSF och RS Venture-klassen, klassificerare på nationell och internationell nivå. Och stöd med båtar från Norska Seglarförbundet. Även Stockholms Seglarförbund har bidragit liksom Nordiska Ministerrådet. Det är kul att se vad vi kan åstadkomma när goda krafter samverkar med och för våra fantastiska seglare!

Det är med en varm känsla som vi sammanfattar detta evenemang, i bild dokumenterat av Oskar Kihlborg, som blev just så lyckat som vi hoppats. Att direkt efter dessutom få höra seglarnas diskussioner om att sammanstråla för mer gemensam segling och deras planer på att ytterligare flytta fram positionerna och delta i VM i Oman i november är ju precis det vi önskat!