Båtarna

2.4mR

Tvåfyran heter egentligen 2.4mR yacht och var enmansklass i Paralympics 2000-2016, numer en internationell paraseglingsklass. Den seglas i övrigt integrerat och är en internationell tävlingsbåt. Cirka 30 % av seglarna på VM har en funktionsnedsättning. Tvåfyran har en rejäl köl och kan inte välta. Den kan heller inte sjunka, även vattenfylld flyter den upprätt.  Tvåfyran kräver inte att man är elitseglare eller har råstyrka. Båten går lätt att anpassa för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Den ger en unik möjlighet, oavsett kön, styrka eller vikt, att segla på lika villkor och den passar våra vuxna seglare utmärkt.

Hansa 2,3 och 303

Hansa är en australiensisk jolle konstruerad för att kunna seglas av alla, oavsett tidigare kunskaper eller fysisk förmåga. Den kan utrustas med en elektrisk joystick och är ytterst lätthanterad. Ett tungt barlastcenterbord gör den stabil och säker. Om vinden ökar minskas segelytan lätt genom att seglet rullas upp ett par varv runt masten. Dessa kvaliteter gör att även personer helt utan erfarenhet efter några korta instruktioner kan lära sig att segla, i så gott som alla väder ger Hansajollen barn och unga med rörelsenedsättning möjlighet att enkelt segla på egen hand.

Den större varianten Hansa 303 är den vi använder mest, den kan även seglas av vuxna och det finns tävlingar upp på VM-nivå.

RS Venture Connect

Venture är det senaste tillskottet till vår båtflotta.En tvåmansbåt med sänkköl och gennacker. Seglas av två sittande seglare och rymmer även en instruktör.

Den är en internationell paraseglingsklass och det finns ett växande program med internationella regattor i klassen.

martin16

Martin 16

Martin 16 även den en tvåmansbåt som är utrustad med en sänkköl och därmed ovältbar. I bekväma sitsar sitter den två man starka besättningen. Skepparen sitter bak och framför sitter gasten med alla kontroller inom räckhåll. De som önskar sätter med några enkla handgrepp gennackern och forsar iväg på undanvinden. Martin 16 är lättseglad och passar nybörjaren likväl som den mer erfarna seglaren.

Sonar

Sonaren var  paralympisk tremansbåt 2000-2016. Det är en sju meter lång kölbåt med fantastiskt fina seglingsegenskaper. Den har dessutom en stor och rymlig sittbrunn som gör att man kan vara många ute tillsammans och en instruktör kan undervisa på plats i båten. Att även Sonaren är en kölbåt gör att den erbjuder säker segling då den inte kan välta. Både vuxna och barn seglar Sonar hos Skota Hem.