Nu är VM i Hansa-klasserna igång i Poritimão, Portugal.

Igår, måndag 16 oktober, var det skarpt läge för Skota Hem-seglaren Peter Idar som rest till Portugal för att avsluta en lång, intensiv seglingssäsong med ett VM i Hansa 303. Det är ett öppet mästerskap så här tävlar seglare med och utan funktionsnedsättningar tillsammans, även om det i Hansa 303 Singel även kommer att presenteras en separat resultatlista med paraseglarna.

Världsmästerskapet seglas i alla tre Hansa-jollar (2,3, 303 och Liberty) och i totalt fem klasser (Hansa 303 seglas både Singel och Dubbel och Libertyn har en separat klass för el-assisterade seglare). Hansa 303 Singel, är den största klassen med närmre 90 startande så de seglar uppdelat i två startgrupper. Än så länge har det genomförts tre race vardera för de båda grupperna.

För att nyttja båtarna maximalt alterneras Hansa 303 Singel och Dubbel varannan dag. Men att segla varannan dag förslår inte för Peter som deltar i båda klasserna. Så i eftermiddag går han till start i Dubbel-klassen tillsammans med sin sambo Eva. Enligt morgonens rapport blåser det idag rejält mycket mer än igår vilket borde ge bra förutsättningar för 2-mans-klassen,, förutsatt att det inte blåser FÖRmycket såklart!
De har seglat flera regattor i Hansa 303 det senaste året och njuter av att tävla och träffa alla härliga seglarvänner på en ny plats i världen! Precis det som är essensen i Hansan!
Vi kommer följa dem på vår FB och Instagram under veckan och här kommer länkar till mer info: