Det blev en händelserik vecka för Skota Hem-seglarna Peter Idar och Eva Grönvall som i oktober reste till Portimão, Portugal. Skälet till resan var deltagande i VM i Hansa klasserna.

Ett VM som seglas i tre olika båtmodeller och resultat redovisas i sex olika klasser. Hansa 2.3, Hansa 303 Dubbel, Hansa 303 Singel Open, Hansa 303 Singel Para, Hansa Liberty och Hansa Liberty Servo. Årets upplaga av mästerskapet samlade över 260 anmälningar men en hel del Hansa 303-seglare var med både i Singel och Dubbel så över 200 seglare från 16 länder var i alla fall på plats i Portugal.

Portimão bjöd på utmanande seglingsförhållanden med en hel del vind, en dag ställdes seglingarna in helt och hållet och någon dag blåstes racen av i förtid då det kom fronter med rejält med regn och vind som ställde till det för seglare och arrangörer. Men den skickliga regattaorganisationen lyckades trots allt få ihop nio race i alla klasser. I Hansa 303 Singel och Dubbel var det en grundserie om 6 race och 3 final race.

Peter har tränat hos Skota Hem de senaste åren och är väldigt seglingsbiten. Han har seglat 2.4, RS Venture Connect men det är Hansa 303 han verkligen fastnat för. Peter missar inga tillfällen att träna och i år har han även tränat en del tillsammans med sin sambo Eva Grönwall som han ställde upp tillsammans med i dubbel-klassen. Det råder inget tvivel om att den intensiva träningen har gett effekt, det syns om inte annat i resultatlistan! I dubbel slutade de på 50:e plats av 75 och Peter tog en 67:e plats av 87 i den öppna klassen och 46:e av 58 paraseglare. Så kul!

Åker man till VM så är det såklart för att tävla och prestera, mäta sig mot andra och se vad träningen gett. Men åker man på VM i Hansa-klasserna kommer man få vara med om något mycket mer än tävling. Schemat innehåller många sociala evenemang som samlar seglarna efter racen i en avslappnad inramning. Det bidrar till att alla lär känna varandra och stämningen på dessa evenemang blir alldeles unik.  Alla är lika viktiga, välkomna och har så kul tillsammans. Det speciella är kanske att Hansan samlar seglare med en väldigt stor bredd; i ålder, erfarenhet, ambitionsnivå samt fysisk och intellektuell förmåga. Alla kan vara med och ALLA känner sig välkomna!

Den känslan har inspirerat Peter och Eva att fortsätta resa runt och delta i regattor men tillsammans med nyfunna seglarvänner från andre europeiska länder är de nu sugna på att få igång klassen här i Sverige! Ett initiativ Skota Hem och Svenska Seglarförbundet självklart vill stötta så Stay tuned!

Här hittar ni filmsnuttar från detta fantastiska evenemang som verkligen visar på seglingens unika möjlighet att inkludera alla!

Diverse YouTube-klipp

Championnat du monde Hansa 2023 – YouTube

Portimão recebe maior competição de vela adaptada alguma vez realizada (rtp.pt)

  • Peter och båten redo för segling!

  • SWE 3183

  • Team Sweden, Peter & Eva

  • Hansa Liberty

    Peter fick provsitta en Hansa Liberty som seglas av en kvinna som inte har några armar. Häftigt att se hennes lösningar.

  • Prisutdelning!